Informatie & deelname Inwoners Windmolens

Voorbeelden van windparken in de provincie Limburg

No Comments

“Hoe zijn windparken op andere locaties geregeld?”, die vraag werd gesteld op de eerste digitale informatieavond voor inwoners van de gemeente Venray. In dit artikel zoomen we in op lokale voorbeelden uit de provincie Limburg. In dit artikel staan links naar documentatie, websites van de andere projecten. Hier ziet u praktijkvoorbeelden met informatie over type windmolens, visualisaties en diverse vormen van burgerparticipatie.

Windpark De Kookepan | Leudal

In 2016 namen Leudal Energie om een coöperatief windpark te gaan bouwen. Het windpark is voor 100% eigendom van de Leudal Energie en daarmee 100% van de leden; de burgers van Leudal. In 2021 is dit windpark van drie windmolens gerealiseerd en kunnen inwoners mee participeren; zowel door het afnemen van lokale groene stroom als door te investeren. (En daarmee hebben ze recht op een bepaald rendement).

Leudal Energie heeft met 150 leden een eigen vermogen van €2,2 miljoen opgehaald binnen vier maanden. De ontwikkeling en het bouwen van het windpark is in eigen beheer door de coöperatie.

Lees hier meer over het windpark in Leudal.

Windpark Echelse Heide | Peel & Maas

In Peel & Maas komen vijf windturbines met een ashoogte van 131 meter en rotordiameter van 138 meter. Het Windpark Echelse Heide dient naar eigen zeggen 58.315.000 kWh/jaar op te wekken aan duurzame, schone energie. Het windpark is een initiatief van Coöperatie Peel Energie. Inwoners kunnen lid worden van deze coöperatie voor €12,50 per jaar, daarmee zijn zijn direct een stukje eigenaar van de coöperatie.

Op hoofdlijnen worden de volgende mogelijkheden geboden voor inwoners;

  • Lid worden voor €12,50 (en daarmee eigenaarschap en zeggenschap hebben over het windpark)
  • Investeren middels obligaties met een rendement van 5% (lees hier meer over de minimale inleg en andere kosten)
  • Stroom afnemen via Peel Energie.

De coöperatie kent circa 230 leden (bron).

Momenteel wordt het windpark Echelse Heide gebouwd en dient volgens de planning in juli 2021 worden opgeleverd. Het type windmolen betreft de Enercon E-138 EP3.

Lees hier meer over de realisatie van het windpark (presentatie informatieavond) en-/of bekijk hier de website.

Windpark Ospeldijk | Nederweert

De bouw van windpark Ospeldijk in Nederweert is zojuist gestart. In het persartikel is het volgende te lezen;

‘Burgermolens’
Als leden van coöperaties NEWECOOP en Zuidenwind hebben talloze inwoners uit Nederweert e.o. geïnvesteerd in het aan te leggen windpark. Ze worden eigenaar van twee van de vier windturbines. Zo blijft de winst lokaal en hebben burgers grote invloed op het ontwikkelproces. Deze invloed heeft geresulteerd in de aankoop van de stilste windturbines die op dit moment te koop zijn. Dit is vooral belangrijk voor de direct omwonenden van windpark Ospeldijk. De grote rotor met een diameter van 149m bestrijkt een oppervlakte van meer dan 3 voetbalvelden. Hiermee vangen we genoeg wind om 8000 huishoudens van groene stroom van eigen bodem te voorzien.

Voor de bouw wordt zoveel als mogelijk gebruik gemaakt van lokale ondernemers.

Het park wordt ontwikkeld door o.a. burgercoöperatie Zuiderwind, samen met WML (Waterleiding Maatschappij Limburg) en lokale inwoners.

Lees hier het persbericht of bekijk hier de visualisaties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *